Blogg-forum.se

Person som är sjuk med influensan

Så känner du igen influensa

Då var det dags för årets influensasäsong! I pandemitider är vi fler som blivit uppmärksamma på tidiga sjukdomssymtom och nu är det alltså dags att bli uppmärksam på influensa. För oavsett om det är med corona eller inte, så skördar influensan årligen många, ibland tusentals liv. Därför är det en solidaritetshandling att stanna hemma så fort du känner av minsta symtom.

Det är förstås lätt att säga att man ska stanna hemma vid influensa eller liknande symtom. Hur märker man egentligen av de tidiga tecknen på det? För det första är det bra att känna till att influensan kan variera mellan säsongerna och att det vissa gånger slår mycket starkt mot allmänheten och ibland kommer med betydligt mildare symtom. Det är med andra ord inte alltid lätt att veta vad man drabbats av, eller om man ens går runt och smittar folk.

När är man smittsam?

expressen.se går de igenom några riktigt bra regler du kan förhålla dig till när det kommer till och veta när man är som mest och minst smittsam. Det man ska ha klart för sig är att i smittspridningstider kan forskarna bara basera sin expertis på det vi redan vet, och det finns alltid risk att smitta sprids även om vi försöker sköta oss så gott det går.

Hur vet man då om det är influensa eller om det är den där ökända pandemisjukdomen vi alla är trötta på att nämna vid namn? För det första är typiskt för influensa att du känner av symtomen mycket snabbt. Det har med andra ord ett mycket snabbare sjukdomsförlopp än coronan. Men för att vara säker på vad du har drabbats av är det bättre att ta ett test så du vet med säkerhet. Här kan du läsa mer om hur du vet om det är influensa du har.

Eftersom influensan alltid skiljer sig från säsong till säsong kan man endast få prognoser över hur forskarna förutspår att det nya viruset kommer se ut. Här kan du läsa om 2019-2020s influensavåg och att den var lite mildare än vanligt.